loader image

Leishmania

Hoe ontstaat leishmania?

Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet, genaamd Canine Leishmaniose, als een zandvlieg deze parasiet bij zich draagt en de hond krijgt een beet, dan kan hij worden besmet. Deze komt met name voor in het Middellandse Zeegebied in de periode van april tot november en vooral in warme gebieden met voedselrijke grond

Wat is het verloop?

Na de beet nestelt de parasiet zich in de organen van de hond, zoals bijvoorbeeld de lever of de milt, maar ook in het beenmerg en de lymfeklieren kan het voorkomen. Het dier hoeft niet gelijk ziek te worden, de parasiet kan ook slapen en pas op een latere tijd actief worden. Dit is soms zelf jaren later.

Wat zijn de symptomen?

Je hebt zowel uiterlijke kenmerken zoals: korstjes bij de neus, ogen of voetzolen, kale plekken, geïrriteerde of schilferige huid, bloedneuzen, blauwe plekken (vaak te zien in de liezen), bleke slijmvliezen en de hond kan een afwijkende nagelgroei hebben. Andere symptomen waar je op kunt letten zijn: lusteloosheid, gewichtsverlies, koorts, braken, diarree, vermoeidheid, bewegingsproblemen of nierfalen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In het buitenland wordt meestal gebruik gemaakt van een snaptest en als deze uitslag leishmania aangeeft, volgt een uitgebreid bloedonderzoek waarbij ook de waardes van de lever en nieren wordt bekeken. Dit is belangrijk om met de juiste behandeling te starten

Welke behandeling is nodig?

Geheel afhankelijk van de hond en de bloeduitslagen wordt een behandelplan afgesproken. Zijn de organen aangetast dan wordt een ander medicijn gebuikt dan indien dit niet het geval is. Meestal volgt een kuur van een maand en daarna is een dagelijkse hoeveelheid Allopurinol nodig. De kuur is bedoelt om de parasiet slapend te krijgen en de dagelijkse medicatie om de parasiet slapend te houden.

En nu?

De klachten kunnen volledig verdwijnen na behandeling maar omdat de ziekte chronisch is moet men altijd alert zijn en beseffen dat deze weer de kop kan opsteken. Een gezonde levensstijl in combinatie met de juiste medicatie, die overigens heel betaalbaar is, kan de ziekte goed onder controle blijven en kan de hond hier ook gewoon oud mee worden.

Belangrijk om te weten:

De ziekte is niet overdraagbaar, dus niet van hond naar hond, van hond naar een ander dier en ook niet van hond naar mens. De zandvlieg komt in Nederland niet voor.

Als je op vakantie gaat naar een gebied waar deze wel voor komt en je neemt je hond mee, dan kun je deze daarvoor laten enten.