loader image

Giardia

Wat is giardia?

Giardia is een parasiet welke leeft in de dunne darm. Hij hecht zich vast aan het slijmvlies waardoor de dunne darm oppervlakkig beschadigd raakt en de vertering van voedsel verstoord wordt, hierdoor ontstaat diarree. Giardia kan voorkomen bij alle zoogdieren, het is één van de meest voorkomende darmparasieten bij honden.

Hoe raakt de hond besmet en wat is het verloop?

Als een hond besmet raakt met giardia, vermenigvuldigt de parasiet zich razendsnel in de darmen. De eitjes komen vervolgens weer via de ontlasting naar buiten. Giardia is daarom zeer besmettelijk. Je kunt ervan uitgaan dat op plekken waar veel honden en katten komen, giardia bijna altijd aanwezig is, zoals bijvoorbeeld in kennels of op een hondenveldje in de buurt. Door te ruiken, eten, likken en lopen, worden eitjes verspreid en opgenomen in het lichaam van de hond.

Wat zijn de symptomen?

Hardnekkige of telkens terugkerende diarree en ondanks een normale eetlust zie je de hond toch vermageren. Stinkende en vettige ontlasting waar ook slijm en bloed bij kan zijn.

Een groot risico bij diarree is uitdroging en verzwakking. Wanneer dit niet behandeld wordt voelt je hond zich uiteindelijk zo ziek dat hij niet meer zal eten en drinken. Dit kan gepaard gaan met sloomheid, braken, koorts en darmkrampen. De hond voelt zich dan echt belabberd. Een vroege diagnose is dus zeer belangrijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De dierenarts onderzoekt de ontlasting van de hond en kijkt of er eitjes van de giardiaparasiet aanwezig zijn. Niet bij elke ontlasting hoeven eitjes aanwezig te zijn, dus begin gelijk met het opsparen van de ontlasting en bewaar deze koel en goed afgesloten voordat je het naar de dierenarts brengt.

Welke behandeling is nodig?

Bij een giardia besmetting wordt over het algemeen gestart met een driedaagse kuur (veelal panacur), maar vaak is dit niet genoeg. Dan een aantal dagen niet en nog een kuur van 3 dagen Na de kuur is het voorkomen van wederom een besmetting erg belangrijk, alles in en om het huis zal gedesinfecteerd moeten worden.

En nu?

De parasiet hoeft over het algemeen gelukkig geen probleem te vormen. Het eigen immuunsysteem van een hond is sterk genoeg om een parasiet op te ruimen. Gezonde dieren die besmet zijn vertonen dan ook nauwelijks klachten. Jonge of verzwakte honden kunnen wel reageren op de parasiet, deze moeten echt op tijd behandeld worden om te voorkomen dat ze ernstig ziek worden. De incubatietijd is 5 tot 16 dagen en de dieren worden besmet door de ontlasting van andere besmette dieren,