Hartworm
Wat is een hartworm?
Een hartworm is een parasiet en de meest levensbedreigende soort die voorkomt en vaak ook een dodelijke afloop kent. Deze wormen worden voortgedragen door een muggensoort die voorkomt in het warme landen zoals bijvoorbeeld Curaçao, Griekenland, Spanje en andere landen rondom de middellandse zee
Hoe raakt de hond besmet en wat is het verloop?
De hond wordt door de mug geïnfecteerd met de larven van de worm en deze verspreiden zich vervolgens in ongeveer 3/4 maanden tijd naar het hart. Ze nestelen zich in de longslagaderen en groeien in drie maanden uit tot volwassen wormen. Ze kunnen wel 10 tot 30cm lang worden. Ook hebben ze een diameter van 1mm. Een hartworm kan, zonder klachten te veroorzaken, jaren in het lichaam zitten.
Wat zijn de symptomen?
In eerste instantie heeft de hond bijna geen klachten, maar als het hart van de hond niet meer goed gaat functioneren, dan wordt hij sloom, kan het benauwd krijgen, wil niet meer eten, is snel moe en kan hoesten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De dierenarts voert een bloedonderzoek, een echoscopie en vaak een röntgenfoto uit om de diagnose te stellen. Vaak zijn dus meerdere onderzoeken nodig.
Welke behandeling is nodig?
De hond wordt behandeld met injecties. Dit is wel een riskant proces en de hond moet zich ook heel rustig houden de komende 1 a 2 maanden. Eerst worden de kleine wormpjes gedood en daarna zijn de grotere aan de beurt. Als de hond al erg ziek en verzwakt is of oud, dan is behandelen vaak niet meer mogelijk en zal de hond sterven.
En nu?
De incubatietijd van de hartworm is 5 tot 7 maanden en honden van alle leeftijden kunnen dit krijgen. Gelukkig komt het niet zo vaak voor en is volledige genezing mogelijk, mits je er op tijd bij bent en de conditie van de hond nog goed is. Hartworm is niet overdraagbaar van hond op hond, van hond op dier of van hond op mens.
Preventief kun je de hond hartworm tabletten geven als je in een gebied woont waar de hartworm voor komt of op vakantie gaat.